0
  • Je hebt momenteel geen producten in je winkelwagen.
Vergelijken
Aanbiedingen voor 14.00 besteld, morgen in huis
Sterk in maatwerk en bedrukkingen
Persoonlijk advies
Persoonlijk advies

"Steven staat klaar om je te voorzien van advies op maat."

Weet wanneer je SHF en STF moet gebruiken

Laatste geüpdated:

Met name in de transport- en logistieke sector zijn spanbanden onmisbare hulpmiddelen om ladingen goed en veilig vast te zetten. Om dit op deze manier te kunnen doen is het belangrijk om de termen voorspankracht (STF) en handspankracht (SHF) te kennen en te begrijpen. Of je nu een professionele chauffeur bent of een particulier, spanbanden op de juiste manier gebruiken is cruciaal.

SHF ofwel handkracht; wat is dat

Handkracht, ook wel Standard Hand Force (SHF) genoemd, is een term die over het algemeen alleen wordt gebruikt bij het ‘neersjorren’ of ‘neerbinden’ van een lading. Het verwijst naar de kracht die door de gebruiker wordt uitgeoefend op de spanner (duw- of trekratel) van de spanband om de spanband aan te trekken. Het gaat dus om de kracht (uitgedrukt in Newton - N) die jij als gebruiker moet uitoefenen op de hendel van de ratel om de spanband op de juiste spanning te krijgen. 

De handkracht is dus specifiek gericht op de kracht die de gebruiker moet uitoefenen om de spanband te spannen, dit in tegenstelling tot de voorspankracht (STF) die juist de kracht weergeeft die de spanband op de lading heeft. Een juiste SHF zorgt ervoor dat de spanband veilig en effectief kan worden gebruikt, waardoor het risico op ongelukken zeer laag is.

STF ofwel voorspankracht; wat is dat

Voorspankracht, ook wel Standard Tension Force (STF) genoemd, staat voor de kracht die door een spanband wordt uitgeoefend op een lading wanneer deze is aangespannen. Deze zogenaamde blokkeerkracht wordt uitgedrukt in decaNewton (daN) en bepaalt hoe stevig -en dus veilig- een lading wordt vastgehouden.

Een juiste voorspankracht van de spanband is essentieel om te voorkomen dat een lading gaat schuiven of omvallen tijdens het transport. Onvoldoende voorspankracht leidt met grote zekerheid tot gevaarlijke situaties, denk hierbij aan het kantelen van vrachtwagen, verlies van de lading op de weg en andere ongewenste situaties. Daarom is het van groot belang om altijd vooraf de STF-waarde te controleren bij de aanschaf én het gebruik van spanbanden.

Een voorbeeld: Met een STF-waarde van 350 daN, trek of duw je de hendel van de ratel met precies 50 daN (SHF) en kun je met deze kracht dus een gewicht van 350 kg  verplaatsen. 

Note: De STF waarde verschillt per ratel en bedraagt meestal tussen de 10 tot 20% van de LC-waarde.

Minimale inspanning met de juiste ratel

Niet iedere ratel is geschikt de lading die jij wilt vervoeren veilig te zekeren. Bij het kiezen van de juiste ratel is het belangrijk om met een aantal kenmerken rekening te houden. Dit zijn onder ander het type ratel, de capaciteit van de ratel, de lengte van de handgreep van de ratel en de kwaliteit/duurzaamheid van de ratel. 

De verschillende type ratels op een rij:

1.     Klemgesp
klemgesp bagagegordelKlemgespen zijn geschikt voor ladingen waarbij slechts een lage spankracht of geen spankracht nodig is. Klemgespen zijn geschikt dan ook alleen geschikt voor ‘direct zekeren’ en ‘omsnoeren’. Bij deze laatste kun je bijvoorbeeld denken aan het bundelen van houten latten.

Let ook goed op de aangehechte blauwe labels bij banden (vaak bagagegordels) met klemgespen. Vaak staan de SHF (handkracht) en STF (voorspankracht) niet vermeld, omdat de band in essentie niet gemaakt is om te worden gebruikt om een lading neer te sjorren.  

2.     Standaard duwratel standaard ratel spanband
Er zijn verschillende afmetingen standaard duwratels. Het is dus goed opletten welke waardes je nodig hebt om je lading veilig te zekeren. Niet alle ratels bereiken voldoende spankracht om te worden gebruikt om een lading neer te sjorren.

Een standaard duwratel heeft een voorspankracht van 350 daN.

3.     ERGO-ratel ergo ratel spanband
Een ERGO ratel heeft een langere hendel dan een standaard ratel en een dubbele vertanding welke voor meer kracht, veiligheid en comfort zorgt. Door middel van het trekken van de ratel wordt de spanband op spanning gebracht.

Standaard heeft een ERGO ratel al een hogere voorspankracht, namelijk 500 daN. Dit betekent dus dat je minder spanbanden nodig hebt om dezelfde lading te zekeren bij neerbinden/neersjorren. 

Veiligheid van de lading en je medeweggebruikers begint met de juiste uitrusting. Het is dus goed om te investeren in kwaliteit en betrouwbaarheid. Het correct gebruik van spanbanden zorgt ervoor dat je lading ook tijdens onverwachte uitwijkmanoeuvres, zoals gedwongen verandering van rijbaan, plotseling remmen in noodsituaties en oneffenheden in het wegdek, veilig op zijn plaats blijft staan.