0
  • Je hebt momenteel geen producten in je winkelwagen.
Vergelijken
Aanbiedingen voor 14.00 besteld, morgen in huis
Sterk in maatwerk en bedrukkingen
Persoonlijk advies
Persoonlijk advies

"Steven staat klaar om je te voorzien van advies op maat."

Hoe kies ik de juiste spanband

Laatste geüpdated:

Om deze vraag goed te beantwoorden moet je met erg veel aspecten rekening houden.

Voor een snel antwoord op deze vraag, vind je hieronder een overzicht van het aantal benodigde spanbanden; uitgesplitst naar het gewicht van de lading, en het door jou gekozen type spanband.

Aantal spanbanden per gewicht van lading

Zonder gebruik van antislipmatten.

Bindhoek 60o / Wrijvingscoëfficiënt μ 0,4

    Gewicht van lading
Type spanband STF-waarde in daN 500 1.000 2.000 4.000 6.000 8.000 10.000
25mm 0,8Ton 50 8 15 29 58 87 116 145
25mm 1,5Ton 75 5 10 20 39 58 78 97
35mm 2Ton 120 4 7 13 25 37 49 61
35mm 3Ton 270 2 3 6 12 17 23 29
50mm 5Ton 300 2 3 5 11 15 21 26
50mm 5Ton Ergo 500 2* 2 3 6 9 12 15
    * 1 zou volstaan. Maar we gebruiken altijd 2 spanbanden per object.

Met gebruik van antislipmatten.

Bindhoek 60o / Wrijvingscoëfficiënt μ 0,6

    Gewicht van lading
Type spanband STF-waarde in daN  500 1.000 2.000 4.000 6.000 8.000 10.000
25mm 0,8Ton 50 3 5 10 20 29 39 49
25mm 1,5Ton 75 2 4 7 13 20 26 33
35mm 2Ton 120 2 3 5 9 13 17 21
35mm 3Ton 270 2* 2* 2 4 6 8 9
50mm 5Ton 300 2* 2* 2 4 5 7 9
50mm 5Ton Ergo 500 2* 2* 2 2 3 4 5
    * 1 zou volstaan. Maar we gebruiken altijd 2 spanbanden per object.

Welke spanband voor welke lading?

Om het nog concreter te maken volgt hier een overzicht voor goederen die regelmatig op een aanhanger vervoerd worden.  Welk type spanband kan je gebruiken voor onderstaande objecten?

  • 25mm 0,8 Ton: fietsen, keukentrap, campingspullen
  • 25mm 1,5 Ton: ladders, tuinmeubelen, stoelen, surfplank, verhuisdozen of kratten
  • 35mm 2 Ton: zware meubelen, motorfiets
  • 35mm 3 Ton: tuinmachines, rolsteigers, haarden, werkbank
  • 50mm 5 Ton: auto, landbouwmachines, pallets tot 500kg
  • 50mm 5 Ton Ergo: zware pallets, stalen constructies, hout en overige bouwmaterialen en industriële machines

Vaststellen type en aantal spanbanden

Om vast te stellen hoeveel en welk type spanbanden je moet gebruiken kun je bovenstaand overzicht als richtlijn gebruiken. Wil je echter onder alle omstandigheden op de juiste manier je lading zekeren, dan moet je de totaal benodigde voorspankracht uit rekenen en deze delen door de STF-waarde van de spanbanden. De uitkomst van deze som geeft het aantal spanbanden weer dat je dient te gebruiken. Verzamel de volgende gegevens om deze rekensom te kunnen maken:

  • Wat is de STF-waarde

    Uitleg: Bij een spanband die wordt gebruikt voor neersjorren is het belangrijk om de STF-waarde vast te stellen. Deze waarde geeft aan wat de maximale neerwaartse kracht is die er met de spanband kan worden uitgeoefend op de lading. Om dit makkelijk te maken voor de gebruiker, staat op iedere spanband, op het blauwe label, vermeld wat de STF-waarde van de betreffende spanband is. Om in praktijk te controleren of je de juiste voorspanning gebruikt, kun dit controleren door een voorspanningsmeter te gebruiken. Dit gereedschap meet de werkelijke spanning die is aangebracht op een aangespannen spanband.

  • Wat is het gewicht van de lading

    Uitleg: Een chauffeur moet altijd weten wat het gewicht van zijn lading is. Hoe zwaarder de lading, des te meer spanbanden er nodig zijn om te voorkomen dat de lading gaat schuiven tijdens het remmen of optrekken.

  • Wat het wrijvingscoëfficiënt van de lading

    Uitleg: Hoe meer weerstand de lading ondervindt van de wrijving van de materialen van de lading en de laadvloer, des te kleiner is de kans dat de lading gaat schuiven. Dit noemen we het “wrijvingscoëfficiënt”. Deze waarde wordt uitgedrukt in een waarde tussen µ0,1 en µ0,6.
    Het meest veilige transport bereik je met een coefficient van µ0,6. Hiervoor gebruik je goedgekeurde antislip-mat. Dit zal het aantal benodigde spanbanden met 66%, oftewel je hebt 3 maal zo weinig spanbanden nodig.

  • Wat is de bindhoek (idealiter tussen 83 en 90 graden)

    Uitleg: De hoek waaronder je de spanband bevestigt, bepaalt hoe sterk de lading tegen de laadvloer wordt gespannen. Hoe rechter de hoek, hoe steviger je daarmee de lading vastzet. De meest effectieve bindhoek is dus 90 graden. Er wordt gestreefd naar een bindhoek tussen 83 en 90 graden. Een bindhoek beneden de 60 graden wordt afgeraden. Gebruik een bijvoorbeeld een driehoekslineaal of een hiervoor bestemd hulpmiddel om de door jou gebruikte bindhoek te controleren.
    Het belang van de bindhoek wordt verder toegelicht in de uitleg van de ladingszekering formule.

  • Acceleratiewaarde (wordt meestal vastgesteld op 0,8)

    Uitleg: Door het versnellen, vertragen of van richting veranderen van de vrachtwagen heeft de lading de neiging om te gaan schuiven. De grootste kracht die op de lading uitgeoefend wordt, is die van het remmen. Deze is vastgesteld op 80% van het lading gewicht. Het komt er simpel gezegd op neer dat je normaal gesproken slechts 80% van je lading gewicht dient te zekeren. Daardoor wordt er gerekend met een factor van 0,8.

  • Slotvraag; Wat is de totaal benodigde voorspankracht

    Uitleg: De geldende norm voor ladingzekering is de norm EN 12195-2. In deze norm staat tot in detail uitgelegd hoe je met behulp van bovenstaande onderdelen vast kunt stellen hoeveel voorspankracht er benodigd is. Het vaststellen van bovenstaande punten vergt behoorlijk wat kennis en ervaring, maar de vereenvoudigde formule om de totaal benodigde voorspankracht te berekenen is onderstaande:

    Fv           Totaal benodigde voorspankracht
    a/g          Zijwaartse of voorwaartse acceleratiewaarde
    µ             Wrijvingscoefficient     
    Fg           Lading gewicht 
    SIN α      Bindhoek in graden

Nu je weet welk type spanband, en hoeveel stuks je wilt gebruiken, kun je voor jezelf nog de volgende overwegingen maken:

Overwegingen:

Heeft je trailer bevestigingspunten

Bepaal de haak of fitting op basis van deze bevestigingspunten. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je jou spanband aan de aanhanger of aan je lading kunt bevestigen. 
Zorg er ook voor dat de haak op de juiste manier wordt aangekoppeld. Een verkeerd aangekoppelde haak zal sneller los schieten of kan zelfs breken door een foutieve belasting.

Welke breedte spanband kies je

Een smalle spanband kan qua sterkte en voorspankracht wel ruim voldoende zijn voor jouw klus, maar soms is het toch de moeite waard om een bredere spanband te gebruiken.
Een bredere band geeft namelijk minder druk aan het oppervlak van jouw getransporteerde goederen en zal hierdoor minder snel schade aanrichten. Daarnaast heeft een bredere band natuurlijk altijd iets meer capaciteit en zal hierdoor minder snel breken of doorsnijden.

Gebruik je antislipmatten

Door het gebruik van antislipmatten in combinatie met de juiste spanband zorg je ervoor dat jou lading geen kant meer op kan!

Gebruik je verder nog hulpmiddelen

Hoekbeschermers en beschermhoezen zijn perfecte hulpmiddelen voor veilig gebruik van spanbanden. Ze helpen je op drie vlakken.

  1. Ze beschermen jouw lading
  2. Ze beschermen jouw spanband
  3. Ze zorgen voor een juiste positionering van jouw spanband zodat de kans kleiner wordt dat jou spanband los komt van de lading.

Maak je gebruik van direct sjorren of van neerbinden

Bij 'direct sjorren' heb je namelijk dubbel zoveel spanbanden nodig. Direct sjorren wil zeggen dat je de spanband aan jouw lading vast maakt en de spanband in een rechte lijn aan jouw aanhanger bevestigt.

Bij 'neerbinden' span je de spanband over jouw lading en bevestig je deze aan weerskanten van de lading aan de bodem van jouw aanhanger. Deze twee methoden komen het meeste voor.

Daarnaast zijn er voor afwijkende ladingsoorten nog veel varianten mogelijk zoals kopsjorren of diagonaal zekeren. Hierover vertellen we later meer!

Staat de lading tegen het kopschot

Waar mogelijk zet je jouw lading natuurlijk tegen het kopschot aan. Dit is een handige manier om te zorgen dat jouw lading niet naar voren schuift. Houd hierbij echter wel rekening met de juiste aslast of kogeldruk op jouw trekhaak.

Zijn de sjorbanden in goede staat

Je kan het nog zo goed berekenen, maar als de spanbanden niet meer in goede staat zijn, gaat de formule voor een veilige zekering natuurlijk niet meer op. Controleer daarom altijd of jouw spanbanden in goede conditie zijn.

Conclusie

We hebben je in dit artikel een heleboel tips gegeven over het maken van een keuze voor het juiste type spanband. Hieronder zetten we deze keuzes nog één keer kort onder elkaar:

Keuzes die je moet maken:

  • STF-waarde spanband kiezen > hoe hoger de STF-waarde, des te minder spanbanden nodig
  • Breedte van je spanband > meestal geldt; hoe breder des te hoger de breeksterkte
  • Breeksterkte spanband > dit staat in verhouding tot de STF waarde
  • Type haak/fitting > controleer of de door jouw gekozen haak aan de lading en aanhanger past
  • Hoeveel spanbanden moet ik gebruiken > altijd minstens 2 spanbanden gebruiken per object bij neersjorren
  • Welke hulpmiddelen ga je gebruiken > kies uit beschermhoes, hoekbeschermer en antislip matten

Mocht je na bovenstaande uitleg nog steeds met vragen zitten, neem dan gerust contact op met onze specialisten via de telefoon of e-mail.