Hoe werkt een spanband?
Zijn er ladingen die je wilt vervoeren of vastzetten? Een spanband is het ideale hulpmiddel om te gebruiken. Maar hoe werkt een spanband? Ontdek het in ons blog.
De werking van een spanband
Allereerst is het goed om te weten dat je twee soorten spanbanden hebt. Tweedelige en eendelige spanbanden. Je gebruikt tweedelige spanbanden vaak voor ladingzekering waarbij je de bevestigingspunten aan een aanhanger of ander vervoermiddel bevestigt. Een eendelige spanband is juist geschikt om lading bij elkaar te houden of aan een pallet te bevestigen. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe beide spanbanden werken.
Tweedelige spanbanden
- 1. Bevestig de haak aan het vervoermiddel. Begin bij het lange deel, oftewel het windseldeel.
- 2. Vervolgens leg je de spanband in een rechte lijn over je lading. Houd de band alvast een beetje op spanning en breng de band naar de plek waar je de ratel wilt bevestigen.
- 3. Plaats waar nodig wat hulpmiddelen. Zo creëer je een betere zekering. Hiervoor kun je antislipmatten of hoekbeschermers gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de lading niet gaat schuiven en de lading niet beschadigt.
- 4. Steek de band door de ratel, en haak de ratel aan het vervoermiddel. Trek nu het uiteinde van de spanband volledig door de ratel, zodat de band al een beetje op spanning staat. Dit is erg belangrijk, want anders loopt de ratel vol en krijg je niet voldoende spanning op de band.
- 4. Houd nu met één hand het uiteinde van de band op spanning, en beweeg met de andere hand het handvat van de ratel op en neer.
- 5. Beweeg de ratel hendel heen en weer zodat de band op de ratel gewikkeld wordt. Ga door totdat je het idee hebt dat de lading vast zit. Dit merk je wanneer het ratelen zwaar begint te worden en je lading zichtbaar op spanning staat.
- 6. Vergeet niet om te controleren of de lading naar alle richtingen toe stevig vastzit.
- 7. Gebruik je een iets te lange spanband? Dan houd je een stuk spanband over. Dit is niet verantwoord wanneer je op de weg gaat. Hoe je dit oplost? Maak van de rol een spoel. Hiervoor houd je de band vast en doe je deze door de rol. Zo ontstaat er een lus. Hierna bevestig je de lus om de rol waardoor er een knoop ontstaat. Trek de knoop aan en de spanband is stevig bevestigd!
Eendelige spanbanden
- 1. Gooi de spanband over of om je lading. Zorg dat zowel het vast te zetten onderdeel, als het onderdeel waaraan je het wilt bevestigen, geheel omsnoerd zijn.
- 2. Trek de spanband door de ratel. Zorg ervoor dat je de spanband zover mogelijk door de ratel trekt. Anders loopt de ratel vol en krijg je niet voldoende spanning op de band.
- 3. Plaats de nodige hulpmiddelen, zoals hoekbeschermers. Zo zorg je ervoor dat de lading niet kan verschuiven
- 4. Beweeg de ratel hendel heen en weer zodat de band op de ratel gewikkeld wordt. Doe dit net zo lang totdat je het idee hebt dat de lading vast zit. Dit merk je wanneer het ratelen zwaar begint te worden.
- 5. Controleer of de lading naar alle richtingen toe stevig vastzit
- 6. Gebruik je een iets te lange spanband? Dan houd je een stuk over. Zorg ervoor dat je de dit oplost, want met een los stuk spanband de weg op gaan is niet veilig. Dit doe je als volgt: maak van de rol een spoel. Hiervoor houd je de band vast en doe je deze door de rol. Zo ontstaat er een lus. Hierna bevestig je de lus om de rol waardoor er een knoop ontstaat. Trek de knoop aan en je hebt de spanband stevig bevestigd.
Vind jouw ideale spanband
Kortom: het gebruik van een spanband is heel eenvoudig. Wel raden we je aan om altijd goed te kijken naar de lading die je wilt vastzetten. Wat is het gewicht? En welk gewicht kan de spanband aan? Zorg ervoor dat dit matcht met elkaar, want zo weet je zeker dat je jouw ladingen goed zekert en onbeschadigd overkomen op plaats van bestemming.
Waar wacht je nog op? Bekijk ons aanbod spanbanden en vind jouw ideale spanband. Heb je hier hulp bij nodig? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!